Ledsmerter og slidgigt hos heste

Heste har også slidgigt og ledsmerter
Mange væddeløbs- eller konkurrenceheste får massive problemer med deres led. Med tiden kan de f.eks. ikke længere producere tilstrækkelige mængder ledvæske (synovia), eller denne væske udvikler en for lav viskositet (den bliver for tynd). Som følge heraf lider dyrene af stærke ledsmerter, som kan lindres noget med de relevante injektioner, men det er altid bedre at give dyrene en længere pause til varig regenerering, hvis man ikke ønsker at ødelægge deres overbelastede led for altid.

Glucosaminer øger produktionen af synovialvæske og øger også dens viskositet noget, dette er ikke kun tilfældet med heste, men er også kendt hos mennesker eller hunde. Det betyder, at leddene så at sige smøres bedre. Hvis viskositeten af væsken i leddene er for lav, bliver brusken hårdere og hårdere og slides på en anden måde. I øvrigt er ledbrusken under alle omstændigheder underlagt en konstant balanceproces mellem nedbrydning og genopbygning. Følgende faktorer forårsager en patologisk ubalance i denne henseende:

  • Ekstreme belastninger
  • Det modsatte, for lidt motion, er også meget skadeligt.
  • Alvorlige stød eller blå mærker, også kendt som traumatiske skader
  • Langvarig eller kronisk inflammation
  • Aldringsprocessen

Ved høje løbehastigheder eller ved spring over høje forhindringer udsættes leddene for en særlig stor belastning med det resultat, at brusklagene, der gnider mod hinanden, slides eller nedbrydes i særlig høj grad, hvorved mange bruskceller (kondrocytter) ødelægges. I tilfælde af blå mærker eller stød kan bruskmassen komprimeres i en sådan grad, at der endda kan dannes revner. Hos mennesker er det sådan, de hyppige meniskskader opstår. Det forstyrrer hele bevægelsesforløbet, og hesten forsøger naturligvis at aflaste det angrebne led på bekostning af de andre led.

Det næste, normalt uundgåelige skridt er så ledbetændelse, hvor der produceres mere ledvæske, hvilket yderligere øger trykket i leddet. Dette ledsages af en accelereret nedbrydning af bruskceller. Efterhånden som dyret bliver ældre, ændrer bruskens sammensætning sig, og både vandindholdet og elasticiteten falder.

Mangel på motion

Balancen mellem brusknedbrydning og genopbygning, som er nævnt ovenfor, fungerer på denne måde: Hver gang brusken trykkes (lidt) sammen, slipper noget væske ud i ledvæsken, og nogle bruskceller transporteres væk med den. Når brusken så udvider sig igen, suges der så at sige næringsrig væske ind, hvorfra der så dannes nye bruskceller. Denne konstante proces under den normale bevægelse af leddene illustrerer nogenlunde, hvad der menes, når man taler om "selvsmørende dele" i forbindelse med leddene.

Hvad kan ernæring bidrage med?

En hest med en afbalanceret kost af høj kvalitet har meget gode chancer for at udvikle fremragende muskler og en god skeletudvikling, herunder hele bruskmassen. Der findes dog effektive præparater fremstillet af glucosaminglycaner, især glucosaminsulfat, som kan gives som supplement. De udvindes for det meste af brusk fra skaldyr.
Mange ejere af sportsheste bekræfter den utroligt positive effekt af disse præparater, som i øvrigt allerede er blevet bevist i studier med hunde og også med mennesker.

I hvilke tilfælde er tilskudsfodring med glucosaminsulfat indiceret?

I princippet kan og bør dette gøres med alle sportsheste og de heste, der på anden måde skal præstere på et højt niveau. Man skal også huske på, at brusk hverken har nerver eller blodkar, der løber igennem det, så der er ikke noget advarselssystem, der kan indikere lidelser i tide. Ligesom mennesker føler heste kun smerte, når brusken allerede er permanent ødelagt, dvs. knoglerne gnider mod hinanden, eller endda knoglesplinter blokerer for enhver bevægelse. Man kan derfor antage, at heste føler stærke smerter, når de slet ikke har lyst til at bevæge sig.

Mange foderproducenter har allerede reageret på dette og tilbyder vitamin- og kraftfoder, der indeholder glucosamin. Det har dog som regel ikke den ønskede effekt, da glucosaminindholdet som regel er for lavt, og de vitale stoffer alligevel kun imiteres kunstigt. Glucosaminsulfat kan også fremstilles syntetisk, men det er klart påvist, at kun den biologiske variant kan optages ordentligt af kroppen. "Ekstrakt af grønlæbet musling" indeholder f.eks. kun lidt aktiv ingrediens og er nogle gange forurenet med tungmetaller eller endda giftstoffer. Dets gelatine indeholder ikke, hvad det lover, og forbliver derfor ineffektivt.

Bivirkninger

Glucosaminglykaner og især glucosamin er ikke lægemidler, men naturlige fødevarekomponenter. For heste, der (skal) bevæge sig meget, anbefales det bestemt at tilføje disse stoffer til den normale kost. Negative bivirkninger er ikke blevet bekræftet i noget tilfælde indtil videre. Naturlig glucosamin udvindes af skaldyr og chondroitinsulfat af hajbrusk.

Skriv en kommentar

da_DKDanish